Leeratelier Moooi | Monique Zoeteman

Monique Zoeteman

Mijn leeratelier in Beuningen

Heb je ooit gehoord van De Roparun? Het is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer, waarbij je je samen met je team inzet voor het goede doel. In 2009 heb ik voor het eerst meegedaan met de run van Parijs naar Rotterdam. Om de actie extra kracht bij te zetten, opende ik een pop-upwinkel in Beuningen, waar ik tweedehands spullen, zoals boeken, spelletjes en kleding verkocht. Een hoop werk, maar ik heb het altijd met veel liefde en plezier gedaan.

Op een avond bedacht ik om tassen te maken van stof, die ik vervolgens kon verkopen voor het goede doel. De verkoop ging zo goed, dat ik besloot om er iets voor mezelf mee te gaan doen. Mijn buurvrouw was mijn eerste klant voor een op maat gemaakte tas van leer. Ik ben op mijn ‘gewone’ naaimachine aan de slag gegaan. Niet mijn beste werk, maar elk begin is moeilijk.

Ik wilde gaan doen wat ik écht leuk vond en ben een opleiding gaan volgen in Arnhem. Daar zit een leerlokaal speciaal gericht op tassen en leerbewerking. Al tijdens de eerste les besefte ik dat dit mijn roeping was, dat dit was wat ik echt wilde gaan doen. Direct na die les heb ik besloten te investeren in hoogwaardige machines en heb ik mijn eigen bedrijf meteen volledig opgezet.

Inmiddels ben ik zelf docente aan het Leerlokaal. Het is een feestje om mijn kennis over te kunnen brengen op mensen die net als ik zoveel interesse en passie hebben voor het leerproduct en voor leren tassen in het bijzonder.

Monique Zoeteman | Leeratelier Moooi

Hi! Ik ben Monique Zoeteman, eigenaar van Leeratelier Moooi en ontwerpster van luxueuze en praktische tassen. Ik ben dol op Frankrijk; dit land heeft een bijzondere plek in mijn hart. Op mijn achttiende besloot ik naar Parijs te verhuizen en daar te werken als Au Pair. Hoewel ik later terugkeerde naar Nederland om te gaan studeren, bleef de liefde voor Frankrijk branden. In 1996 ontmoette ik mijn man, en samen hebben we vier jaar lang in het prachtige Frankrijk gewoond. Na deze periode keerden we terug naar Nederland, waar we op verschillende plekken hebben gewoond. Uiteindelijk vonden we in 2006 onze plek in Beuningen.

Zorgvuldig geselecteerde leersoorten

Ik ben altijd op zoek naar bijzonder leer om mee te werken. Zo heb ik vanaf het begin altijd al een voorliefde voor visleer gehad. Het leer is sterk, soepel en zacht. Daarnaast is de huid van een vis een restproduct en door deze duurzaam te looien en te gebruiken, dragen we bij aan een circulaire economie.

Mijn zoektocht naar unieke materialen leidde me naar IJsland. Daar kreeg ik de kans om een rondleiding te krijgen in een leerlooierij die gespecialiseerd is in visleren producten, waaronder zalmleer, kabeljauwleer, zeebaarsleer en zeewolfleer. Ook maak ik graag gebruik van piraruculeer, een van de grootste vissen ter wereld uit de Amazone. Deze vissen worden gevangen door lokale Indianen.

Zij benutten het vlees voor consumptie, terwijl het leer wordt verkocht voor verdere verwerking.

Wat dit materiaal zo uniek maakt, is dat de herkomst van de huiden nauwkeurig getraceerd kan worden.

Voor klanten die de voorkeur geven aan niet-dierlijke producten, bied ik ook vegan opties aan, zoals ananasleer, appelleer en kurkleer.

Vakmanschap en kwaliteit

Elke tas wordt met de hand gestikt, waardoor de tas niet alleen sterk en duurzaam is, maar ook nog eens een luxe uitstraling heeft. Elke steek wordt doordacht en zorgvuldig geplaatst. Puur ambacht dus. Bovendien geeft handstikwerk de mogelijkheid om te werken met een verscheidenheid aan materialen en texturen. Het zorgt ervoor dat ik met de meest delicate leersoorten kan werken. Hierdoor creëer ik unieke ontwerpen die met machinaal stikwerk moeilijker te realiseren zouden zijn.

Hoe ga ik te werk?

Leer & Wens

We beginnen natuurlijk met jouw wensen. Hoe ziet die droomtas eruit? Heb je al inspiratie opgedaan, op de website of op social media bijvoorbeeld?

Leer & Functie

Als we die droomtas goed in beeld hebben samen, kijken we naar de functie van de tas. Hoe ga je hem gebruiken? Wat moet erin? Wat heb je nodig?

Leer & Materiaal

Als we de functie van jouw tas hebben bepaald, gaan we de materialen kiezen. Er zijn zoveel mooie leersoorten, ik vertel je er graag alles over.

Leer & Kleur

Je hebt jouw leersoort gekozen voor jouw tas. De kleuren zijn daarin natuurlijk ook bepalend. Welke kleuren vind je mooi? Wat is mogelijk?

Leer & Formaat

Naast functie heb je ook keuze in het formaat van de tas. Daar help ik je graag bij. Ik toon je voorbeelden van kleine, middelgrote en grote tassen.

Leer & Indeling

Als je het formaat hebt gekozen, kijken we naar de indeling van de tas. Welke mogelijkheden zijn er? Over binnenvakken, buitenvakken, zakjes en ritsen.

Leer & Afwerking

Tot slot zijn er verschillende mogelijkheden qua afwerking. Machine- of handgestikt bijvoorbeeld. Kort handvat of lange riem. De puntjes op de i. 

Leer & Tas

Als alle belangrijke keuzes zijn gemaakt, ga ik aan de slag. Tijdens het maakproces stuur ik je updates van de voortgang. Resultaat: jouw unieke droomtas!